(semi)permanente haarkleurmiddelen

Bijzondere voorzorgsmaatregelen bij permanente en semipermanente haarkleuringen

 • Haarkleurmiddelen kunnen ernstige allergische reacties veroorzaken.

  Haarkleurmiddelen en vooral permanente en semipermanente haarkleurmiddelen kunnen allergische reacties veroorzaken. Deze kunnen soms hevig zijn. Door de gebruiksinstructies te volgen kan het risico op allergische reacties worden verminderd, maar niet volledig uitgesloten worden.

  De allergische reactie treedt onmiddellijk op of enkele uren of dagen na contact met het haarkleurmiddel.

  De reactie kan gepaard gaan met rode vlekken, jeuk, zwellingen, soms blaasjes (met vocht gevulde blaasjes), op de hoofdhuid en/of het voorhoofd, de slapen, in de nek, achter de oren of zelfs op de oogleden. Ook een acute anafylactische reactie, met cardiovasculaire en ademhalingsproblemen is mogelijk. Deze reacties kunnen zich voordoen na een of meerdere toepassingen, zelfs wanneer het product eerder geen problemen opleverde, en kunnen verergeren wanneer het product opnieuw wordt aangebracht.

 • Bijzondere voorzorgsmaatregelen bij permanente en semipermanente haarkleuringenDeze producten zijn niet bestemd voor gebruik bij personen jonger dan zestien jaar.

  Het gebruik van haarkleurmiddelen kan verantwoordelijk zijn voor het opduiken van allergische reacties. Wanneer iemand gevoelig is voor een bepaalde stof, blijft dit meestal zo voor gans zijn leven. Bovendien kunnen de reacties verergeren wanneer men opnieuw in contact komt met het allergeen. Allergische reacties kunnen zich ook uitbreiden tot andere stoffen die verwant zijn aan dit eerste allergeen en die bijvoorbeeld gebruikt worden in geneesmiddelen, kleren, inkt, …

  Men moet dus vermijden om kinderen en adolescenten bloot te stellen aan haarkleurmiddelen die tot allergieën en tot schade kunnen leiden op lange termijn.

 • Tijdelijke tatoeages met zwarte henna kunnen leiden tot een verhoogd risico op een allergische reactie.

  Tijdelijke tatoeages op basis van henna worden onder meer aangeboden op het strand of tijdens festivals, … Wanneer de producten voor de tijdelijke tatoeages alleen henna bevatten, zijn de resulterende tattoos lichtbruin van kleur en verdwijnen ze vrij snel. Voor een sneller en donkerder effect wordt soms parafenyleendiamine aan de henna toegevoegd. Dit zwarte pigment is zeer allergeen wanneer het op de huid wordt aangebracht. Het zit ook in tal van permanente haarkleurmiddelen.

  Er kan dus een allergie optreden door een tijdelijke tatoeage die parafenyleendiamine bevat en die allergische reactie kan opnieuw opduiken bij het kleuren van het haar. Voor meer informatie hierover: klik hier

 • Kleur uw haar niet als:

  • u last heeft van uitslag in het gezicht of van een gevoelige, geïrriteerde of beschadigde hoofdhuid.
   Wanneer de huid beschadigd of geïrriteerd is of wanneer men uitslag heeft, dan is de huid minder goed beschermd en kunnen de bestanddelen van het haarkleurmiddel makkelijker doordringen, wat het risico op irritatie en allergische reacties verhoogt.

  • u eerder een reactie na een haarkleuring heeft gehad;

  • u in het verleden een reactie heeft gehad na een tijdelijke tatoeage met zwarte henna.
   Een reactie kan een teken zijn van een allergische reactie of van irritatie die kan verergeren wanneer men zijn haar kleurt. Aan de hand van een medisch onderzoek kunnen de oorzaak en de nodige maatregelen worden achterhaald.

 • Allergietest

  Een voorafgaande test (gevoeligheidstest) wordt over het algemeen aanbevolen op het etiket van permanente en semipermanente haarkleurmiddelen om de risico’s op allergische reacties op te sporen. Een negatief resultaat is echter geen garantie op het uitblijven van een allergische reactie tijdens of na het kleuren van het haar.

 • Maatregelen in geval van een allergische reactie:
  • jeuk, kriebelen, branderig gevoel, huiduitslag of elke andere abnormale reactie
   !spoel onmiddellijk de haren en vermijd kleuringen voor er medisch advies werd ingewonnen.


  • huiduitslag die zich snel uitbreidt, duizeligheid, misselijkheid, ademhalingsproblemen en/of gezwollen ogen of een gezwollen gezicht
   !spoel onmiddellijk de haren en bel dringend een arts of een ambulance (112).
 • Bewaar de verpakking.
  Wanneer er een allergische reactie optreedt, kan de ingrediëntenlijst op de verpakking de arts helpen om het allergeen sneller te identificeren.